758 Visninger |  Lik

Turnéteatret i Trøndelag: IDIOT!

Mandag 17. oktober kl. 19.00  Falkbergetsalen

Billetter: Ordinær: 330,- // Honnør 280,-  // Gruppe (flere enn 5) 280,- // Støttespiller 200,- // Scenekort 200,- // Stundent/ungdom ,- 150,- // (+ avgift)

KJØP BILLETTER HER

I annerledeslandet Norge, hvor annerledes kan du være?

Aldri før har så mange barn fått en diagnose. Diagnoser kan gi en forklaring og være ønsket, men også være et stempel det er vanskelig å akseptere og umulig å leve med. I «IDIOT!» spør vi hvordan en merkelapp kan endre et liv, og hvordan det er å være forelder når barnet ditt faller utenfor.

I 1903 ble Statens Abnormskole startet på Røstad. Barn og ungdom som falt utenfor samfunnets normer ble sendt til spesialskolen. Da de ankom Røstad med toget var det satt opp tribuner på stasjonen for at folk skulle få se «toillingan», som de ble kalt. Med tiden endret begrepene seg fra åndssvake til evneveike, fra tilbakestående til utviklingshemmede. Felles for barna og ungdommene var at de ikke passet inn i tidens normalitetsbegrep og krav som folkeskolen hadde.

Med utgangspunkt i historier fra Røstad skriver dramatiker og regissør Nina Wester en fortelling om normalitet og hvordan samfunnet sorterer mennesker i ulike kategorier og diagnoser. Stykket er basert på intervjuer med personer som bodde og jobbet på spesialskolen, og med foreldre til barn som i dag blir sett på som annerledes.

På scenen står 4 skuespillere som vever personer og tider inn i hverandre, og spiller historier fra vårt eget fylke som aldri før har blitt fortalt.

Forestillingen er støttet av Dramtikkens Hus og Fritt Ord.

 

Nina Wester: Dramatiker og regissør

Ingvild Rømo Grande: Scenograf og kostymedesigner

Freydis Ravn: Rekvisitt- og maskemaker

Solveig Stoltz: Kostymør

Simen Høy Aasheim: Lysdesigner

Med:

Ingunn Beate Strige Øyen

Marte Mortensdatter Steinholt

Mats Gukild

Tore B. Granås

På scenen

Team

Forestillingslengde: 1 time 30 minutter (ingen pause).

Turnépremiere: Midtre Gauldal Kommune 29. sep 2022

TIT