746 Visninger |  Lik

Røros Pride: Butch Tribute

Søndag 26. september kl. 14.00, Falkbergetsalen

Forestillingen arrangeres i samarbeid med Røros Pride

Pris: 250 kr + billettavgift

KJØP BILLETT

Butch Tribute

Sterud/Kongsness

 

Butch Tribute er en hyllest til skeiv, kvinnelig maskulinitet!

I Butch Tribute gjør Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness en fysisk undersøkelse av kvinnelig maskulinitet. Som kvinnelige dansere har vi blitt trent inn i danseteknikker med feminine idealer. Dette har i sterk grad farget vårt bevegelsesspråk, selv i situasjoner der vi “velger” selv hvordan vi vil bevege oss. I Butch Tribute er vår tilstedeværelse og utøvelse basert på maskuline kvaliteter som tilbakeholdenhet og underdrivelse, tyngde og eksplosivitet.

Som to skeive kvinner legger våre liv føringer for hva vi ønsker å framstille på en scene. Vi er inspirert av butch; en term brukt om maskuline kvinner i det skeive miljøet. Vi opplever at marginalisering og usynliggjøring av butcher gjør at de står i fare for å oppfattes som stereotypier. Dette prosjektet er vårt bidrag til å mangfoldiggjøre representasjonen av denne identitetskategorien.

Vi vil gå inn i det spesifikke for å utvide det; la kvinnelig maskulinitet få ta plass og utfolde seg. Butch Tribute består av tre forestillinger med hver sin framstilling av kvinnelig maskulinitet; Flørt, Roser og Flanelldrøm. Vi beveger oss fra feelgood-stemning i Flørt, er innom det hardtslående statementet Roser, og ender opp i en butch-on-butch kjærlighetshistorie i Flanelldrøm.

Sterud/Kongsness har alltid vært et skeivt fellesskap. Vi møtes gjennom vår personlige og teoretiske interesse for forholdet mellom dans og kropp, kjønn og performativitet. I vår forrige produksjon Soft Manifesto, med premiere på Black Box teater i 2015, jobbet vi med og ut ifra en androgyn og tvetydig kropp. Den hadde et lekent og flytende forhold til eget kjønnsuttrykk og beveget seg inn og ut av ulike kroppsligheter. I juni 2018 arrangerte vi Skeiv dansekunst – en samtalerekke (www.skeivdansekunst.no) under Oslo Pride. Her bidro seksten dansekunstnere som aktivt tar stilling til spørsmål rundt kjønnsuttrykk og seksualitet.

 

Utøvelse, koreografi, kunstnerisk ansvarlig: Ann-Christin Kongsness, Marte Reithaug Sterud

Musikk: Kari-Helene Blystad, Ragnhild Nelvik Bruseth

Låt: “Vrimmel” av Anne Grete Preus, Vokal: Frida Ånnevik

Lysdesign: Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Kostymedesign: Alva Brosten

Grafisk design: Ylva Greni Gulbrandsen

Produsent: Hanne Frostad Håkonsen

Kunstnerisk veiledning: Loan Ha, Per Roar. Hanne Frostad Håkonsen og Desiree Bøgh Vaksdal

Støttet av Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord og FFUK

Co-produksjon: DansiT, Black Box teater, Kunsthuset Wrap, RAS i Sandnes.

Foto: Marin Håskjold