2671 Visninger |  1

Program Raasten Rastah: Filmh

Gïeleviermie – Filmene «Samene har rett» og «Boom Boom»

7.november kl 18:30  l   Kinosalen

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Aajege – Samisk språk- og kultursenter på Røros arrangerer i samarbeid med Gïelem nastedh på Snåsa, Gïeleaernie i Röyrvik, Sijti Jarnge i Hattfjelldal og Samiskt Språkcentrum, Sametinget i Sverige, Gïeleviermie – sørsamisk språknettverk på Røros. I den forbindelsen blir det en liten forhåndsvisning av filmen «Samene har rett» av regissør Elle Márjá Eira og Maj- Lis Eira. Filmen er en del av kortfilmprogrammet «On Solid Ground» som har vises i sin helhet senere på festivalen. I tillegg viser vi kortfilmen Boom Boom av Per Josef Idivuoma. Et fartsfylt lite actiondrama fra krigens dager.


Sumé – The Sound of a Revolution

7. november kl 19:30   l   Kinosalen
8.november kl 15:30    l   Gropa
9.november kl 19:30    l   Gropa
10.november kl 10:30 l   Kinosalen

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

På 1970-tallet kom det grønlandske rockebandet Sumé ut med tre album som skulle få en vesentlig plass i historien. De løftet den grønlandske stoltheten til språket og kulturen og motiverte til politisk motstand mot den danske kolonismen. De ga energi til arbeidet med etableringen av det grønlandske selvstyret.

Regissør: Inuk Silis Høegh

Spilletid: 52 min


Vinterens Lengsel

8.november kl.15:15      l   Kinosalen
9.november kl. 10:30     l   Gropa
10.november kl 12:00   l   Kinosalen

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Da det amerikanske aluminiumsselskapet Alcoa i 2006 kunngjorde sine planer om å bygge aluminiumsverk i milliardklassen (vi snakker dollar) i den lille isolerte landsbyen Maniitsoq på vestkysten av Grønland, ble det blåst nytt liv i drømmen om grønlandsk uavhengighet. For med den nye industrien vil Grønland – endelig – kunne bli økonomisk uavhengig av Danmark. Fremtiden ser lys ut, og prosjektet blir møtt med forventningsfull entusiasme fra byens innbyggere, men årene går uten at noe skjer.

VINTERENS LENGSEL følger en sosionom, en aluminiumskoordinator og en ung kvinne som alle venter på fremtiden – eller i det minste på våren. Fremtiden er blitt utsatt på ubestemt tid, og i et vintermørkt Grønland kan tilværelsen ofte oppleves som håpløs og lede mennesker ut i en destruktiv livsstil. Sidse Torstholm Larsen og Sturla Pilskog har laget en stemningsfull og engasjerende dokumentar om drømmer, liv som settes på vent, grønlandske samfunnsproblemer og menneskets evne til å reise seg etter nederlaget.

Regissør:
Sturla Pilskog & Sidse Torstholm Lasen

Spilletid:
1 time 15 min


Festivalåpning – Presentasjon av sørsamisk filmworkshop og Gïeleviehkie

8.november kl 17:00   l   Kinosalen
Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Raasten Rastah: Filmh åpnes av Røros kommunes ordfører Isak Veierud Busch.  Vi får smakebiter fra hvordan ungdom bruker film og sosiale medier i arbeidet med sørsamisk språk.

I forbindelse med Gïelevåhkoe/Samisk språkuke skal det arrangeres en filmworkshop for samiskelever i ungdomstrinnet ved Røros skole. Noen uker etter blir filmen vist på Raasten Rastah: Filmh. Filmen er på sørsamisk og innholdet er fortsatt ukjent, men vi gleder oss virkelig.

Gïeleviehkie er en fire sørsamiske ungdommer som oppmuntrer og motiverer andre til å anvende sørsamisk språk. Blant annet lager de små filmsnutter på sørsamisk. Gïeleviehkie består av Ramona Linnea Victoria Kappfjell Sørfjell, Jonna Dunfjeld Mølnvik, Elli-Jonna Jannok-Joma og Anne-Marja Kristine Jannok-Joma. Nå kommer de til Raasten Rastah. Filmh med prosjektet sitt.


On Solid Ground: Indigenous Shorts

8.november kl 18:00      l   Kinosalen
9.november kl 15:00      l   Gropa
10.november kl 13:00   l   Gropa

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Land forblir et sentralt element for urbefolkning og deres kultur rundt om i verden. Dette utvalget av kortfilmer fra samisk og kanadisk urbefolkning utforsker de komplekse og lagvise aspektene i territoriene: relasjoner, spirituelle, fysiske og metafysiske. Landet knytter sammen fortid, nåtid og fremtid, og det er her vi finner røttene til vår styrke og identitet.

Kuratert av Anne-Lajla Utsi og Sunna Nousuniemi fra International Sámi Film Institute, og Jason Ryle fra imagineNATIVE.

Spilletid:
86 min

Se hele programmet for On Solid Ground.


Herdswoman

8.november kl 20:00     l   Kinosalen
10.november kl 10:45  l   Gropa

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Filmen følger tre samiske kvinner og gleden og lykken de opplever igjennom livet med reinen. Aina, Elisabeth og Lisa tilhører forskjellige generasjoner. Deres historier reflekterer rundt det samiske nomadelivet og møtet med det moderne storsamfunnet. En rettsak setter spørsmålstegn med deres gamle historiske rettigheter i beitelandskapet. Deres samiske livsgrunnlag blir satt i fare.

Regissør: Kine Boman

Med: Aina Jonsson, Lars Jonas Omma, Lisa Omma

Spilletid: 58 min


Loosing Alaska

8.november kl 21:15     l  Kinosalen
10.november kl 16:30  l  Kinosalen

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Permafrosten tiner og havnivået stiger. Urbefolkningen i Alaska opplever klimaforandringene på kroppen. Det er deres virkelighet. Temperaturstigingen medfører at de 375 av Yup´ik-folket i Newtok sakte men sikkert er i ferd med å miste sine hjem og sin tradisjonelle livsførsel med jakt og fiske. En kultur er i ferd med å tine bort. Regissør Tom Burke skildrer hvordan et arktisk urfolk tvinges til å ta konsekvensene av hvordan hele verden behandler moder jord.

Regissør: Tom Bruke

Spilletid: 1 t 23 min


Ailos Reise + Frokost

9.november kl 10:15   l   Kinosalen
Pris: Gratis
10.november kl 18:15l   Kinosalen
Pris: 90,-

«Ailos reise» er en naturfilm for barn hvor vi følger reinkalven Ailos gjennom den vakre naturen og det rike dyrelivet som Saepmie har å by på.  Hvordan er det for en reinkalv å vokse opp i denne magiske verdenen? Dette er en film for hele familien.

Både frokost og førpremieren er gratis.

Filmfrokost: 08.30 – 10.00
Førpremiere: 10.15 – 11.45

Spilletid 1t.26 min


Sööfepremiere

9.november kl 12:00   l   Kinosalen
Pris:
Kjøp eBillett

Vi ruller ut den røde løperen og gjør oss klar for et av festivalens høydepunkter. Førpremiere på den flunkende nye sørsamiske barnetv-serien Sööfe!  Alle sentrale skuespillere, regissør og manusforfatter vil være tilstede. På førpremieren vil det være visning av episode 1. I tillegg til visning av teaser/highlights fra flere episoder. Det blir samtaler med skuespillere, regissør og manusforfatter om hvordan det har vært å jobbe med denne serien.

Om Sööfe
Sofie, eller Sööfe, som er hennes samiske navn, bor i Trondheim med sørsamisk mor og etnisk norsk far. Hjemme snakker de mye sørsamisk, men i sin urbane hverdag tenker ikke Sofie så mye over sin samiske herkomst. Når hun besøker morens familie under reinmerkinga, kjenner hun at dette er en fremmed kultur hun ikke helt vet hvordan hun skal håndtere eller bli en del av. Når morfaren dør, blir det tydelig at familien holder på å miste sin forankring i det tradisjonelle samiske livet. Da finner Sööfe en samisk venninne som tar henne på med på språkleir og lærer henne mer om rein. (Sakset fra NFI.no)

Arrangementet er et samarbeid mellom Raasten Rastah: Filmh og TMM produksjon.


Marja Bål Nango – Kortfilmprogram. Intro og ettersnakk med regissør

9. november kl 13:00   l   Kinosalen
Filmene vises også:
9. november kl 17:00   l   Gropa
10.november kl 12:00  l   Gropa

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Marja Nango Bål er en ung filmskaper fra Galgo (Skibotn) som allerede har rukket å lage en rekke filmer med tematikk fra en hennes samiske horisont. Nå kommer hun til Raasten Rastah: Filmh for å vise filmene sine og berette om sitt kunstnerskap.

Hun berører mange viktige temaer i det samiske samfunnet.

Njuokčamat (Tungene 2019)


Under en snøstorm på tundraen blir en kvinne angrepet av en mann mens hun gjeter reinflokken. Søsteren hennes aner at noe er galt og begynner å lete etter henne. Begge kvinnene er fylt av frykt og forvirring, og kommer sammen i kampen for hevn.

I tillegg vises tidligere filmer hun har laget:

O.M.G. –  Oh máigon girl (2015; Hilbes biigá)
Før hun kom, etter han dro (2012)
Juletrollet (2012)
Halvt ditt og halvt datt (2011)

Etter filmvisningene blir det en samtale med Marja Bål Nango i peisestua


Studentfilmer og presentasjon av studier ved Samisk Høgskole

9.november kl 14:00   l   Kinosalen
Filmene vises også:
9.november kl 18:15   l   Gropa
Pris: 90,-
Kjøp eBillett


Foto: Anne Randi Solbakken

Student Máret Inger Aslaksdatter Anti har laget to dokumentarfilmer om nær familie, og hun kommer til festivalen for å presentere filmene. Saemien jolleskuvle/Samisk høgskole vil etterpå informere  om studietilbudet sitt.

Kor e mine čorva? (ca. 16 min)

Jeg har allerede fra barndommen av hørt onkel sine fortellinger, og en av hans mange fortellinger fikk jeg lyst til å dokumentere.

Fortellinga er fra onkel sin barndom, når han som barn blir sendt til sykehuset i Hammerfest, helt alene og måtte være der i fire måneder.  Dermed skifter han språket, fra samisk til norsk. Min dokumentar er aktuell fordi det er om fornorskning.

Eadni, juoiggastivččet go? (ca. 12 min)

Min filmfortelling er om min mor – hvorfor hun slutter å joike.

Min lillesøster, Ánne Májjá døde i den tragiske bussulykken i Karasjok for 20 år siden, hun ble bare 7 år.  Etter det så har jeg ikke hørt mamma joike lillesøster igjen, den dagen døde joikelysten hennes også.

I denne filmen prøver jeg å finne svaret til tausheten som blir igjen når våre nærmeste går bort, og hvorfor mamma ble taus og sluttet å joike.


Kaisa’s Enchanted Forest 

9. november kl 15:30   l   Kinosalen
10.november kl 13:30  l   Kinosalen

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

På 1930- tallet reiser den sveitsiske forfatteren Robert Crottet nordover med et ønske om å leve sammen med skoltesamene i Nord-Finland. Der utvikler han et nært vennskap til Kaisa, som gir han et innblikk i skoltesamenes mangfoldige eventyrtradisjoner.  Correts utvikler en livslang kontakt med skoltesamene, denne lille og sårbare minoriteten.

Crottets etterlater seg et mangfoldig kildemateriale; bøker, bilder, videoer og lydopptak, som regissør Katja Gauriloff – Kaisas eget oldebarn anvender som utgangspunkt for denne filmen. Regissøren benytter seg av animasjoner for å illustrere skoltesamenes eventyr og legender. Filmen anvender seg av et spennende lydarkiv med Kaisas fortellinger, noe som gjør filmen til et nært portrett av en kvinnelig tradisjonsbærer og den skoltesamiske kulturhorisonten.

Regissør: Katja Gauriloff

Spilletid: 1 time 22 min


Great Grandmothers – Three Unknown Heroines 

9.november kl 17:00      l    Kinosalen
10.november kl 15:15   l    Kinosalen

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

Blant urfolk er eldre høyt verdsatt og viktige i alle aspekter av livet. De er historiefortellere, kunnskapsbærere og viderefører kulturkunnskap til nye generasjoner.  I filmen «Golmma nana áhku/ Great Grandmothers» følger vi hverdagen og spesielle begivenheter til tre eldre kvinner.  De er sterke og stolte urfolkskvinner som entusiastisk deler sin kunnskap med yngre folk. En av de eldre i filmen er den sørsamiske kvinnen Eli Kappfjell fra Majavatten.

Med i filmen er:

Eli Kappfjell, Majavatten, Sápmi
Olive Knight, Wangkatjungka, Australia
María López Rosario, Zatopec, Juchitán, Mexico

Produsent: John E Utsi, Sámi Kompania AB
Fotograf/regi: Dan Jåma
Musikk: Nina Nordvall Vahlberg
Lengde: 58 minutes


Gjøken 

7.november kl 20:45     l   Kinosalen
9.november kl 18:15     l   Kinosalen
10.november kl 14:45  l   Gropa

Pris: 90,-
Kjøp eBillett

September 1944. På nordøstfronten er de finsk/tyske styrkene i ferd med å klappe sammen og russerne stormer frem. Vi møter en finsk soldat som straffes ved å bli lenket fast til en bergknatt til russerne kommer. I området driver en enslig samekvinne og begraver døde soldater. Hun finner en skadet russisk offiser, og tar han med seg til boplassen sin og pleier ham. Her havner også den finske soldaten etter at han har kommet seg løs. Ingen av de tre skjønner et kvidder av hva de andre sier, og det hele utvikler seg til en forviklingskomedie. Men alvoret og den flotte skildringen av mennesker i ekstreme situasjoner sørger for at filmen ikke blir en lettvekter.

Originaltittel Kukushka(Giehka/Käki)
Sjanger Komedie Drama Krigsfilm
Skuespillere Anni-Kristiina JuusoVille HaapasaloViktor Byshkov m.fl.
Regi Aleksander Rogoshkin
Manus Aleksander Rogoshkin
Produsent Aleksander Rogoshkin
Foto Andrei Shegalov
Musikk Dimitri Pavlov
Nasjonalitet Finland Russland
Originalspråk Russisk/Finsk
Lengde 1 t. 43 min.
Produksjonsår 2002

We Up + Boom boom (forfilm)

8.november kl 20:15     l   Gropa
9.november kl 20:15     l   Kinosalen
10.november kl 16:45  l   Gropa
Pris: 90,-
Kjøp eBillett

We Up

En rekke urfolkartister fra arktiske strøk uttrykker seg igjennom hip-hop. Artister fra Athabascan landsbyene i Alaska, Grønland og samiske områder i Finland og Norge har mye til felles. De kjemper for sitt språk, bryter barrierer, slåss mot myter og fordommer om sitt folk. De gjør det med bakgrunn i en bunnløs stolthet for sin kultur og historie. WE UP samlet disse hip-hop- artistene og danserne. Resultatet ble et felles gripende show på Riddu Riddu- festivalen i Olmmaivaggi i 2018.

Regissør: Priscilla Naungagiaq Hensley & David Holthouse

Spilletid: 59 min

Boom boom

Året är 1944, det är världskrig och Norge är belägrat av tyskar. Två samer hjälper motståndsrörelsen med ett sabotage i gränstrakterna mellan Norra Sverige och Norge, men bron som ska sprängas är bevakad av en soldat i tysk uniform. En same i tysk uniform.

Titel: Boom Boom
Längd: 15 min.
Genre: Actiondrama
Språk: Nordsamiska/Engelska/Norska

Manus/Regi: Per Josef Idivuoma
Producent: Oskar Njajta Östergren (Bautafilm) och Mathis Ståle Mathisen (Rein Film)
Produktionsledare: Patricia Fjellgren
Foto: Ken Are Bongo
FAD: Olle Wirenhed
Kostym: Nina Erdal
Scenograf: Reinert Kiil
Ljud: Kim Erling Johansen
Ljus: Stefan Hencz

I rollerna: Oscar Skagerberg, Ingá Elisá Påve Idivuoma, Pavvá Pittja, Ida Löken Valkeapää, Lars Henrik Idivuoma.


DJ iDJa i Rammkjellar`n

9.november fra kl 21:00   l   Rammkjellar`n
Inngang: 100 kr
18 årsgrense

Raasten Rastah: Filmh inviterer til fest på Rammkjellar´n  lørdag 9.november.

Stormende jubel og trampeklapp møtte dj iDJa på Márkomeannu sommeren 2019. Nå kommer han til Røros for å runde av filmfestivalen med en heidundrende klubbaften. Du vil bli servert både egenprodusert musikk og gamle klassikere.
DJ iDJa er en samisk DJ som gir deg elektronisk dansemusikk. På dagtid heter han Markus Thonhaugen, på kveldstid kombinerer han urban electronica med joik for et voksende publikum. Dette bør dere absolutt få med dere!
Dørene åpner kl. 21.00