689 Visninger |  Lik

Litteraturfest Røros: Roman. Milano

Lørdag 29. august kl 19.00.
Pris: 200,- (ordinær) + billettavgift.

Kjøp eBillett

Møt forfatter Hanne Ørstavik i samtale med vår lokale litteraturkjenner Marianne Moseng Breigutu. De ser nærmere på Ørstaviks roman «Roman. Milano».
«Roman. Milano» er en roman om kunst, om bildet som tilgang til erkjennelse. Om å være foreldreløs og om behovet for å høre til. «Roman. Milano» undersøker hvordan barnet i oss er forbundet med den voksne kjærligheten.
 Kaffekråa holder åpen kafé, og serverer både varme og kalde retter.
Hanne Ørstavik er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen «Hakk» i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner og et lesestykke, samt boka «Der alt er klart» i samarbeid med Pierre Duba. I tillegg har hun gjendiktet Leslie Kaplans «Overskuddet – fabrikken», og oversatt Marguerite Duras’ «Stedene».
Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen «Kjærlighet» kortlistet til prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize.
Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.
Roman. Milano
«Det er som om beina ikke helt er nedi bakken, når hun løper, når hun går. Som om alt er litt for nært når hun skal over gata, hun snubler, feilberegner når hun skal gripe etter noe på butikken. Som om hun egentlig ikke har lov til å være her. Hun vet ikke hva hun skal kalle følelsen, det er en slags redsel, eller angst? Hun skjelver liksom inni hendene, under huden, det synes ikke men det er sånn det kjennes, at hun skjelver lett hele tiden. Det var ikke sånn hjemme. Hun forstår ikke hva det er. Er det alt som er fremmed og nytt, byen, språket og landet, eller er det inni huset, å ha kommet hit til Paolo, som gjør henne sånn?»
Val på tjuesyv kommer til Milano for å bo der med Paolo, som hun nylig har møtt i Oslo. Val er tegner, Paolo er kurator i et stort, familieeid kunstgalleri. Val har vokst opp med en tante i et rekkehus på Ski. Foreldrene dro til Silicon Valley for å jobbe da hun var tre. Siden har hun knapt sett dem. Val vet ikke hvordan kjærlighet kjennes, hun vet bare at hun vil være hos Paolo. Og Paolo sier at det bare er Val han vil ha, men hvordan kan hun være sikker på det?
Marianne Moseng Breigutu er utdanna ved NTNU i Trondheim og jobber som lektor ved Røros videregående skole. Hun har gjennom sin store interesse for Bjørnstjerne Bjørnson vært tilknyttet Romsdalsmuseet, og har flere ganger vært programleder under Bjørnsonfestivalen, i tillegg til samtalene og bokbadene hun har holdt for Litteraturfest Røros.
Foto: Bård Henriksen