825 Visninger |  Lik

Litteraturfest Røros: Kølbrenning, kølkjøring og bosetting

Torsdag 27. august kl 19.00.
Pris: 150,- (ordinær) + billettavgift.

Kjøp eBillett

Våren 2020 ga Asbjørn Ryen ut praktverket «Kølbrenning, kølkjøring og bosetting». Under Litteraturfest Røros samtaler han med Simen Bjørgen om boka og arbeidet med den.
I tillegg vil forfatter Sigmund Løvåsen bidra med tekster fra sitt eget forfatterskap.
Kølbrenning, kølkjøring og bosetting:
I hele 257 år, fra 1645-1901, foregikk det storstilt framstilling av trekøl i hele Rørosdistriktet. Trekølet ble brukt av Røros kobberverk til fremstilling av kobber. Asbjørn Ryen har lagt ned et omfattende arbeid for å beskrive denne sentrale delen av distriktets historie.
Asbjørn Ryen er pensjonert skolemann og en meget kunnskapsrik lokalhistoriker og arkeolog bosatt på Os. Gjennom mange år han registrert kølbruk i området fra Narjordet, der han har sine røtter, og sørover mot Sølendalen og Femunden.
Simen Bjørgen er direktør for Kulturminnefondet. Han har tidligere vært ordfører i Lom kommune, han har leda det nasjonale nettverket som utvikla Norges nasjonalparklandsbyer og han har vært direktør for Norsk Kulturarv.
Sigmund Løvåsen kommer opprinnelig fra Trysil. Han studerte ved forfatterstudiet i Bø og Litterär Gestaltning i Göteborg. Fra 2012-2017 var han leder i Den norske forfatterforening.
Løvåsen debuterte i 2003 med romanen Nyryddinga, og for denne ble han tildelt både Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lytternes romanpris. Den frittstående oppfølgeren Brakk kom i 2006. Hans tredje roman, Mamsell Iversen, kom i 2009. Løvåsen har også gitt ut skuespillene sine i bokform: Daga (bok i 2004), Vente på fugl (2009) og Vid din sida (2011). Høsten 2018 kom hans første diktsamling, Med øksene dei haustar inn, og høsten 2020 kommer biografien om Kjell Aukrust.

Foto: Inge Morten Smedås/ Arbeidets Rett