142 Visninger |  1

Litteraturfest Røros: Ingenting er sant! Ingenting er sant?

Lørdag 17. september kl. 17.00-18.30 Gropa

Litteraturfest Røros samarbeider med TronTalks festivalen om dette arrangementet.
Forfatter Øivind Hånes snakker om sin litteratur og Pelagia fremfører lydpoesi bygget på dikt av Hånes. De tar utgangspunkt i den nyeste boka til Hånes «Det tomme toget», en historie der historien bl.a. er lagt til Rørosbanen.
Litteraturen beveger seg mellom sant og usant, fri diktning og fakta med største selvfølgelighet. De siste årene har kommentarfeltet og autoritære politikere gitt løgner og usannheter et større spillerom i samfunnsdebatten. Mediateknologien rokker ved folks evne til å skille mellom rett og galt.
Hvilken plass har boken i denne utviklingen?
Far til Øivind Hånes kommer fra Håneset på Røros, og Øyvind har et nært forhold til fjellregionen. I sin kommende bok Det tomme toget har Hånes for første gang skrevet med utgangspunkt i eget liv og lagt handlinga til Rørosbanen. Boka beveger seg mellom våken tilstand og drøm. Virkeligheten vrenges og skillet mellom oppspinn og realitetene tilsløres.
Bevegelsene mellom fakta og fiksjon er et kjennetegn ved forfatterskapet til Øivind Hånes. Hvordan er det med handlerommet til forfatteren når diktning og forbannet løgn er i ferd med å bli normalen? Kan bøkene til Hånes hjelpe leseren med å forstå verden?
Øivind Hånes (født 5. januar 1960 i Nedre Eiker) er en norsk forfatter, musiker, komponist og plateprodusent. Siden 1998 har han vært bosatt i Köln i Tyskland.
For romanen Pirolene i Benidorm (2005) ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris. Hånes er oversatt til tysk, russisk og litauisk.
Pelagia består av Øivind Hånes, musiker Heidi Tronsmo og komponist Glenn Erik Haugland. De fremfører lydpoesi hentet fra Øivind Hånes sine diktsamlinger Desibel spirit (2013) & Tanken på det pelagiske (2017).
TronTalks – tankefelt og utenkelig musikk er en årlig samtalefestival i Nord-Østerdal som bruker filosofi, samtidsmusikk og kunst for å løfte frem hva det vil si å være menneske i 2020-årene.
Inngang kr 200,-