2225 Visninger |  1

Lisbet på Jarnfjeld

Onsdag 25. november | Klokken 1900
Gropa | unummerert
Pris: 200 (ord) | 100 (student)
eBillett

Lisbet på Jarnfjeld av Johan Falkberget kom ut i 1915, og hundreårsjubileet ble markert under Litteraturfest på Røros i oktober. Forestillingen Lisbet på Jarnfjeld vises nå i Gropa på Storstuggu.

Lisbet på Jarnfjeld er en urovekkende roman. Kjærligheten som en livgivende kraft står Falkberget nær og er sentralt i denne boken som den også er det i andre av hans verk. Men kjærligheten kan også være en ødeleggende kraft hvis man ikke følger dens lover. Lisbet er i utgangspunktet en person med høy moral, men i kampen med det ubarmhjertige livet på vidda går hun på akkord med sine egne moralbegreper. For Lisbet blir hennes styrke og selvbevissthet et over mot som slår tilbake på henne selv. De to grunnfølelsene i hennes liv, æren og kjærligheten, blir kløvet, og det hele utvikler seg til en uløselig konflikt. Lisbet slites mellom hva hun tror på og setter høyt og hva hun er overbevist om at hun må gjøre for å overleve. Hennes nedvurdering av kjærlighetens kraft uthuler hennes sterke og sunne karakter, og forvandler henne til et vesen som ødelegger både seg selv og andre. Slik blir hun en mer levende og sammensatt person enn noen annen. Hennes opprinnelige særpreg med ærlighet, viljestyrke og ærefrykt for den minste ting i tilværelsen står Falkberget nær. Og som alltid i Falkbergets diktning er drømmen tilstede, usvikelig, nær og alltid ny.

Olav Luksengård Mjelva debuterer som teatermusiker med denne forestillingen. Olav er en av de største folkemusikerne fra Røros etter Sven Nyhus og brødrene hans. Han har meget godt grep om tradisjonsmusikken og har fått god opplæring av de kjente, lokale tradisjonsbærerne. På denne måten bærer han arven direkte videre fra Johan Falkberget, som var meget opptatt av videreføre bergsmedens musikk.

Tilrettelagt for scene av Ida M. Frederiksen og Kjell Susegg Moberg
Medvirkende: Ida M. Frederiksen og Olav Luksengård Mjelva
Regi: Kjell Susegg Moberg
Scenografi og kostymer: Katja Ebbel Frederiksen
Produksjon: Scenekunst Østfold i samarbeid med Isegran kultur

Arr: Falkberget-Ringen, Røros Litteraturlag og Røros Kommune.