227 Visninger |  Lik

Goliat – Bergstaden Filmklubb

Mandag 10.februar klokken 20.00
Pris: 90 (medlem) | Sesongkort kr 120 selges i billettluka | Enkeltmedlemskap kr 40 selges i billettluka (gjelder en film)
Kjøp eBillett(Husk at du må ha gyldigmedlemskort)

Når Roland skal i fengsel må den 17 år gamle sønnen Kimmie motvillig følge farens fotspor for å forsørge familien med to småsøsken og en ufør mor. De bor i en liten svensk industriby preget av fraflytting og arbeidsledighet. I løpet av de siste dagene med Roland tilstede skal Kimmie sluses inn i den harde, kriminelle organisasjonen som omgir dem. På samme tid får han tilbud om en lærlingplass i en annen by, med mulighet for fast jobb og framtidsutsikt. Men hvem skal ta vare på familien hvis han reiser?

GOLIAT er en film med drivende spenning og rå realisme, men også en rørende fortelling om familiebånd og det umulige valget Kimmie blir stilt overfor.

Dette er den andre spillefilmen til den svenske regissøren Peter Grönlund. I 2015 gjorde han gjorde en brakdebut med kritikerroste FLUKTEN (TJUVHEDER), som tok storeslem Guldbagge-utdelningen. Med GOLIAT skildrer han igjen mennesker som faller utenfor samfunnet og som vi sjeldent ser på film. Alle rollene i filmen spilles med stor kraft av ikke-profesjonelle skuespillere. Joakim Sällquist, som spiller faren i filmen, vant Guldbagge for beste mannlige hovedrolle. Dette er første gang han spiller i en film.

GOLIAT vant også prisen for Beste nordiske film under Oslo Pix filmfestival og Guldbagger for beste manus, klipp og musikk.

PRESSEN OM FILMEN:

Terningkast 6 «Et mesterverk» – Dagbladet

Terningkast 6 «Rett og slett en fantastisk film» – Kinomagasinet

Terningkast 5 «Førsteklasses» – Dagsavisen

Terningkast 5 «En av sommerens beste filmer» – Adresseavisen

Terningkast 5 «Troverdig og realistisk» – Filmmagasinet

«Sårt familiedrama om arv og miljø» – Gaffa

«En sosial knyttneve» – SVT

«Hjerteskjærende … Den beste og emosjonelt sterkeste filmen som Sverige har laget på lenge» – MovieZine

«Et sterkt klassedrama» – Sydsvenskan

«Fulltreffer … Brutalt og gripende familiedrama fra det bortglemte fattig-Sverige» – Dagens Nyheter

REGISSØREN OM FILMEN:

«GOLIAT er en historie om Sverige i dag, skildret gjennom en kriminell familie. Bakteppet er nedlagt industri, økende ulikheter og et hardt politisk klima.

Jeg er interessert i marginaliserte mennesker og i å sette de inn i en sosialpolitisk kontekst. Som i min forrige film FLUKTEN handler det om forholdet mellom individ og gruppe, og geografiske og kulturelt betingede utmarker der mennesker tar saken i egne hender. Steder der fremmedgjørelse og forverrede levevilkår skaper en forskyvning i normer som gradvis forandrer en familie, en slekt eller et helt samfunn. Historien i GOLIAT består av konflikter som har gått i arv, maktesløshet og en forakt for staten; en klaustrofobisk verden av lovløshet.» – Peter Grönlund